torstai 26. toukokuuta 2016

Hellettä riitti

Tänään onneksi viileää ja sadetta! Olin pakahtua helteeseen, sattui aivan liikaa joka paikkaan ja silti oli tehtävä kasvimaahommia, suolainen hiki kirvellen silmiä. Öisin sain kovia migreenikohtauksia ja muutkin kivut valvottivat, kahdesti päivässä migreeni alkaa olla taas liikaa. Olen alkanut pelätä kohtauksia. Käsikään ei enää toimi, kortisonipiikki teki tehtävänsä ja seuraavat saan vasta parin viikon kuluttua. Mutta!!! Olen saanut kasvimaat tehtyä! Nyt voi odottaa satoakin, jollei halla vie - onneksi on harsot ja nuotiot yms keksitty. Meillä on lähinnä erilaisia kaaleja, salaattia, porkkanaa ja naurista sekä yrttejä, maa-artisokkaa jonkun verran ja hyötykukkia (salaattikukkia) sekä kurpitsoita. Ja tomaattia! Ja basilikaa, sitä en laske yrtiksi edes, rouskutetaan sitä salaattinakin. Niin ja papuja on ja hernettä kunhan maa lämpiää, ja mangoldia ja... no onhan noita! Perunaa en laita, maa on liian savista tässä talon lähellä ja sen parantaminen taas vaatisi voimia. Isompi porkkana- ja naurismaa pitää saada vielä taiottua jostain! Ensi yöksi pitänee laittaa öljylamppu kasvihuoneeseen. Omenapuut kukkivat hurjana, etupihan marjapensaanvälit oli voikukkamerenä monta päivää kun ei jaksettu ajella (imuroida) nurmikkoa. Mutta kimalaisia ja mehiläisiä ei ole! Olin viisi päivää myös ilman kipulaastaria kun ei ollut varaa ostaa ja sekin oli hirveää. En muistanutkaan millaista on kun hengittäminen sattuu rintarankaan. Sekä sisään- että uloshengitys. En muistanut kuinka kipeät on kyynärpäät ja akillekset ja lantio. Nyt on laastarit ja kaikki hyvin taas, kunhan en tee liikaa mitään. Pihalla on tietysti tehtävä, eikä koko ajan voi pyytää että joku tulisi auttamaan/kantamaan/kaivamaan/siirtämään siinä työn kuluessa jotain ilman että pitää odotella kauan.

Mutta kaiken itkun ja kivun keskellä muistan tämän kauneuden.

Yrttimaan tein uusiksi, purin laatikot pois - hyvästi hevosmuurahaiset ja sukulaisensa! - ja muotoilin penkit uudestaan, siirtelin istumapaikan ja kukkapylvään muuanne, leikkelin ruusupuskaa, laitoin hiekkapatjojen päälle multaa ja siihen tulee myös katetta, ja istuttelin ja kylvin kaikenlaista. Vanha joulukuusi ja talviset ruusunsuojahavut saavat taas toimia kissa-aitoina. Etupihan kasvimaata on laajennettu ja ollaan hankittu kirppisryhmästä myös puutarhakalusteet! Ne on vielä maalauksessa, kovin ovat somat! Kasvihuoneessa alkaa olla tilavaa, sain basilikat sinne nyt hyvin mahtumaan ja odotan suurta satoa niistäkin, vaikka purkit on pienet. Lehtikaalia kylvin vissiin vahingossa monta kertaa, joten sitä nyt on tulossa riittämiin... huvitti! Tsasounan vierelle olen saanut laitettua kukkasia ja saniaisia on vielä tulossa kunhan jaksetaan taas kaivaa kaverin pihalla. Toisen kaverin luota haetut pilvikirsikkapuut on lähteneet hyvin kasvamaan, samoin etupihan kaksi siirrettyä omenapuuta. Ne jotka Valo kasvatti Lidlin omenan siemenestä - lajiketta Liiteri siis!

On see suvi väga armas, isegi kui ma olen olnud haige ja kurb liiga tööga. Kas võiks nii öelda..? Noh, ma ütlen. Aga aias on nüüd mõned lilled kasvamas, köögivilja ja ürdid ka.

1 kommentti:

Kivipellon Saila kirjoitti...

Ihana kasvimaa Sinulla, tuollaista rakentelen meille myös, päätin tehdä kohopenkkejä, antaa matojen hoitaa maanparannusta alta ja minä päältä, katetta ja kanalanpohjaa madoille evääksi ja kasveille voimaksi! Kasvirepertuaarikin melkein sama, mutta en maa-artisokkaa kasvata kun se leviää niin voimalla!

Voi että noita kipuja, sydäntä särkee!!

Voi ilon määrää, teillä oli hieno juhla ja Ville sai hienon tehtävän!