torstai 16. helmikuuta 2012

Korusuunnittelun ja tekemisen koukeroita

Päivän toinen postaus.... kun tuli pohdittavaa.

Harva asiaan vihkiytymätön tietää kuinka paljon työtä ja työvaiheita vaatii korun valmistaminen. Suomessahan käsitehdyistä koruista voi pyytää enemmän kuin ns. pehmeistä töistä. Työtunneista voi kuitenkin harvoin pyytää oikea hintaa, materiaalihan laskutetaan sellaisena kuin sen hinta sillä hetkellä on - vaikka kulta ja hopea onkin nyt kallista, on se joskus jopa halvempaa kuin moneen kaulaliinaan ja lapasiin menevä lanka. Sukka- ja lapastyöläinenkään ei saa töistään käytettyjen tuntien mukaan. Kuka maksaisi tuntipalkan mukaan neulakintaista? Ja ammattilaisella vielä on oltava eri hinta kuin harrastajalla, tottakai!

Harjoittelusta ja kömmähdyksistä ei myöskään voi laskuttaa asiakasta. Itse en ole myöskään veloittanut omista työtunneistani. Vaikka olen suunnitellut ja piirtänyt tuntitolkulla. Pitäisikö? Voisiko?

Miksi hinnoittelu on niin vaikeaa? Johtuuko hopea- ja kultatöiden alkemistisesta mystiikasta vai kalevalakorun massatuotannon aiheuttamasta harhasta - että kaupasta saa halvemmalla? Mutta uniikkia ei saa. Neuloessa käytetään pääasiassa vain lankaa ja puikkoja, mutta korun valmistuksessa on oltava laaja skaala työvälineitä ja -vaiheita.

Me teemme edullisesti hyvää työtä, koska asiakas ei pysty maksamaan "oikeaa" hintaa. Mutta koska teemme tätä sydämellä ja ilolla, se ei haittaa. Usein joudumme sorvaamaan hintaa asiakkaan mukaan. Köyhän opiskelijan vihkisormukset eivät voi maksaa nin paljon kuin pankinjohtajan.

Tässä esimerkiksi kuva tekeillä olevasta korusta ja selostus siihen tähän saakka käytetyistä työvaiheista (mitkä muistan tässä lonkalta):

suunnittelu

piirtäminen

työpiirustukset

levyn valaminen

levyn valssaus

skrymppäys siihen kuuluvine työvaiheineen (6-8 vaihetta)

piirtäminen ja sahaus (valmistelevine työvaiheineen)

kiven istutuskupin sahaus, muotoilu ja juottaminen

hapotus (toistuu muutaman kerran työvaiheitten aikana)

pisaroitten (ne oli nyt valmiina, aiemmin jo tehty) kohdistus työvaiheineen, juottaminen

Nuo vaiheet ainakin. Moni vaihe sisältää useita vaiheita jo itsessään, kemikaaleja, kuumennusta, huuhtelua, takomista - ja sitä alkemiaa :) Tähän saakka on kulunut hopeatyötä 5 tuntia.

Joskus joutuu luovuttamaan alkuperäisestä suunnitelmasta, mutta sitten mennään niillä eväillä jotka jäävät käteen. Kaunista tulee, yhtä kaikki. Ja taatusti uniikkia. Joskus tosin myös paha mieli :(

Ehete tegemiseks kõige raskem asja on hind. On nii palju erinevad tööd ühe ehe jaoks. Kes maksab pehme käsitöö õige hind? Kui palju võib maksa käpikud? Käsitöölane Soomes ei saa oma elatis tööga (kui ei ole Ratia või muu kuulsust...)

Ei kommentteja: