keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Vesi ennen ja jälkeen...

Kuvasin talousvettämme viime viikolla ja nyt. Tässähän on jo hiuksenhieno ero :-D Joku voi nyt kysyä emmekö ole tehneet sitä tai tätä veden laadun parantamiseksi ja vastaus on, kyllä olemme. Mikään ei auta. Meillä ei ole varaa kalliisiin puhdistusjärjestelmiin. Uutta kaivoa ei kannata kaivaa eikä porakaivokaan tuota varmasti toivottua tulosta - ja sekin kokeilu maksaisi liikaa. Minkäs teet. Onneksi pidämme kaikesta rautakautisesta. Juomavesi haetaan lähteestä Jyväskylän reissuilla ja vessakalusteet tummuvat jo päivässä niin ettei niiden valkoisuudesta kannata edes haaveilla. Valkopyykkiä meillä ei ole. Mutta tästä ei myöskään saa kestorusketusta, ihomme ph on jo sopeutunut rautaan. Terveysvaikutteita (sen enempää kuin sairausvaikutteitakaan) ei tässä muodossa myöskään ole luvassa, rauta ei imeydy. Putkistot ja kodinkoneet kärsivät kyllä kovasti ja siitä alkaakin olla riesaa ihan riittämiin kun olemme asuttaneet tonttia nämä viisi vuotta. Pitäisiköhän alkaa lotota....?

Talousveden rautapitoisuuden suositus on max. 0,4ml/l ja meillä on kaivossa 7,5mg/l.

6 kommenttia:

Pellon pientareella kirjoitti...

No voihan että, rautavettä. Vesi on siis alunperin tuollaista, ei sen jälkeen vasta kun on kulkenut pumpun ja putkien läpi? Hain ennen naapurista vettä, vesiastioiden pohjalla oli ruskeata ja vesikin ruskeansävyistä. Väittivät että täällä päin vesi on rautapitoista. Heidän vetensä tulee lähteestä, johon tehty kaivo. Kun porasin oman rengaskaivon omalle tontilleni, on vesi täysin kirkasta ja puhdasta. Taitaa olla naapurin putket ruosteessa?

Maahiska kirjoitti...

Vesi on tuollaista kaivon sisällä, vaikka kaivo on kaivettu auki ja kaikki mahdolliset vuodot tukittu ym. Ihmeellisesti vain rautaa sinne valuu, kaivonrenkaissa näkyy valumajäljet vaikka ei mitenkään pitäisi mistään tulla. Naapureilla on lievänä samaa ongelmaa, paitsi yhdellä jonka vesi tuleekin kahden km:n päästä lähteestä. Sinne ei meidän rahoillamme yllä. Tottuneet jo olemme, mutta silti harmittaa joskus.

Anonyymi kirjoitti...

ollaan ainakin osittain viikonloppu kotosalla mutta olli on flunssassa en tiiä mikä flunssa on.On sitä sikatautia ollut koulussa, joten ???

Maahiska kirjoitti...

Oi voi Ollia. No ei me sit uskalleta tulla jos se on possua eli ei, kun V:n isä ei saa sairastua meistä ja se pian kulkisi sinne meidän kautta... Kaikki flunssat ja nuhat nyt kiellettyjä meillä! Kyllähän se taati tullee jos on tullakseen, ei silti. Katsotaan! Meilä on aika tiukka ohjelma taas, töitä ja tapaamisia luostarissa.

Stello kirjoitti...

Meilla on keittion lavuaarin alla AquaSmart-filtteri, jonka suodattama vesi tulee erillisesta "juomavesihanasta".

Filtterisysteemi ei muistaakseni ollut hirmu kallis, ja se oli helppo asentaa lisahanoineen.

Normaalivedella, suodatinosan vaihtoa suositellaan kerran vuodessa - meilla meni kylla muutama kuukausi kauemmin.. En osaa sanoa miten pitkaan se kestaisi teilla, mutta voin suositella!

Maahiska kirjoitti...

Meille sopiva filtteri maksaisi useamman satasen halvimmillaan, mutta ongelma ei oikeastaan poistuisi: suodatus pitäisi saada kaivoon ettei kaikki laitteet tukkeutuisi ym. Juomavesi lähteestä on ihan toimiva ratkaisu kuitenkin. Jos olisi muutama tuhat egua ylimääräistä, ostaisimme varmaan jotain muuta kuin suodattimen... Katsotaan nyt miten kunta jossain vaiheessa alkaa myöntää avustuksia vesiremontteihin. Pärjätään näin toiset viisi vuotta :D