sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Housusukkia laatimassa, ja myssykin yhä päässä

Eilen illalla tajusin ettei kuvaussessiot etene ellen saa pian birgittamyssyä. Kävin penkomaan huushollia jotain kangasta etsiäkseni noin kello 8 illalla ja myssyn sain valmiiksi yöllä kello neljän maissa ja se on yhäti päässäni. Niin mukava! Kuvassa näkyy ainoa hiuksenkarkaaminen, tuo tupsu tuossa kaulalla. Myssy on kauniisti kuvioitua pellavaa, isomummin hienompi lautasliina. Niitä minulla on vino pino. Tämä on vasta kokeilu, mutta toiminee kuvaustilanteessa leukaliinan ja hunnun pukemisen kanssa - teen joskus itselleni oman ja paremman, isommankin (nythän tuonne ei mahdu minun tuleva hirveän iso tukkani)(se jonka kasvatan koska en ikinäenää muka leikkaa hiuksiani)(haluan viedä hautaani harmaan pitkän hiirenhännän...)!

Seuraava touhuni onkin koskenut miesten alushousuja (braies), niitä ruutipussikankaisia koepöksyjä. Kolmet erilaiset tein ja hyvin toimivat! Kuvaan housuja myöhemmin kunhan saan omat kolme seppää koolle. Mutta mitä sitten piti saada kun pöksyt oli kasassa? Housusukat (hose) tietysti! Aluksi kokeilin Bockstenin kaavoja mutta eihän siitä mitään tullut joten niitten perusteella tein oman version, joka sekin on koe-koe-koeversio tulevista housusukista. Materiaalina telttaleirit ja pidot luuhannut toimikassidoksinen paksu pellavaliina, jonka joku ihana ihminen on joskus kutonut. Värikattilassa porisee paraikaa erinäisiä kasveja. Pellavan värjäys on tunnetusti vallan oma lukunsa, saa nähdä onnistunko. Ohjeet on kyllä hyvät.

Kaavat tein myös että varmasti muistan jatkossakin, kunhan saan jostain villakangasta... en tiedä tasan tuon kantapään oikeellisuudesta, perusidea on kyllä sama kuin monissa muissakin aikakauden sukissa. Sovitus (miehelle siis) oli hauskaa puuhaa, braieseilla - ja ilmankin hiukan ;) Pellava käy kesäsukkiin ja haluan tehdä pian itsellenikin omat. Seuraaviin sukkiin tuumailen tuota muotoilua vielä enemmän. Ompelujärjestystä mietin myös paljon ja kirjoitin ohjeet ylös. Reipas!

Ja koska ihana-ihana ukkosmyrsky vei sähköt, miestyövoima toimi öljylampun valossa. Kuvassa tuota saumojen viimeistelyä, itse en jaksanut kuin toisen sukan tällä kädellä.

Vielä ideoin tällaisen nyörinpyörittimen, inhoan nimittäin sitä villalangan kanssa nysväämistä ja sitä että se kuitenkin tippuu hyppysistä juuri kun kierre on melkein valmis. En usko, että ihmiset muinaisuudessa olivat mitenkään epäkäteviä, etteivät he olisi keksineet tällaista jonka keksimiseen minulla meni kolmisen minuuttia. Olkoon siis "vanha väline" ja sillä veivasin reilut kymmenen metriä nyöriä pöksyjä varten. Mies esittää tässä toimintaperiaatteen ja Homer kannustaa.

See päev on olnud nii täis tööd... nüüd ei saa eesti keeles kirjutada.......... mu aju on lina kangas ja vatitupsu täis ...

2 kommenttia:

kosotäti kirjoitti...

Upean myssyn sie olet loihtinut.
Mielenkiinnollaodotan kuvia noista miesten housuista.
Sukantekokin on mielenkiintoista.

Kuulemma sähkövatkaimellakin saa tehtyä tuota nyöriä, toinen pää kiinni vaikka ovenkahvaan ja toinen vatkaimen vispilään ja antaa vaan hurista. Puoliso keksi etä porakonekin käy.
Siun keksintö on kyllä ekologisempi:)

Maahiska kirjoitti...

Poraa ja omenaporaa ja vispilää (sekä sähkö että akustista) myös ajattelin, mutta piti tehdä tuollainen tilanteeseen ja aikakauteen sopiva, jota voi käyttää myös leiriolosuhteissa. Tuohon voisi tosin liittää dynamon, sen verran noipeasti se viuhuu että varmasti pieni lamppu saisi virtaa!
Ihan naurattaa tulevat kuvaussessiot, sain ylipuhuttua tuon teinipojankin mukaan!