sunnuntai 15. elokuuta 2010

Ortodoksit ongella...Ei ole tottakaan! 83 kalaa! Kuvassa osa saaliista. Järvellä on niin ihana olla, aivan kuin uimassa, mihinkään ei satu. Ainoastaan eilinen tuuli palellutti minut niin että sormiin palaili tunto vasta hissuksiin käytyäni kuumassa kylvyssä (ammeen pohjalle uskalsi laskea vain 25cm vettä, mutta silti). Kaloja peratessa ja lajitellessa nauroimme vedet silmissä tilanteen omituisuudelle - kala-allergikko n:o 1 käsitteli kalat ja sai kamalan kutinan käsiinsä, n:o 2 uskalsi vihdoin koskea kalaan käsillään ja siitä riemusta tekikin perusteellisen ruumiinavauksen särjelle (homma sisälsi kaikkea kuvottavaa) ja me kaksi jotka voisimme sentään syödä kalaa vaan nauraa rätkätimme.

Sunnuntaimme oli siis varsin touhukas päivä uimisineen ja onkimiseen. Saimme myös maalattua (vihdoin viimein!) yhden ikkunan karmin puolikkaan - huolimatta ampiaisten tointa kohtaan osoittamasta epäluulosta.

Kohta soitan terveystädille verikoeaikaa itselleni. Tämä uupumus alkaa olla jo aivan outoa. Halua ja riemua tehdä asioita olisi mutta keho ei jaksa. Nyt pukkasi vanha ystävä ruusukin minua piikillään, edellisestä onkin kulunut jo kolme kuukautta, hämmästyttävää sekin. Jospa tämän rautavesitontin akka kärsiikin anemiasta tai jotain.


Uimarannan lähellä oli puussa tolkuton ampiaispesä, nyt jo hylätty. Viime viikolla siellä pörräsi satoja kiireisiä asukkeja.

11 kommenttia:

Heli kirjoitti...

Pole mitte vähe neid kalakesi!!

Maahiska kirjoitti...

Eile ei olnud nii hea õnn, me saime ainult 9 kala :-D

Pellon pientareella kirjoitti...

Syötkö siis vehnää ja muuta gluteeniviljaa? En muista olenko kysynyt aikaisemmin. Jos olet gluteeniyliherkkä? Jatkuvat tulehdustilat eri puolilla elimistöä, lihaksissa ym. voivat johtua siitä. Jos on jatkuvasti voimaton olo ym. "ihmeellisiä ja epämääräisiä" oireita, epäilisin sitä vahvasti. Oletko koittanut jättää esim. kolmeksi viikoksi kokonaan pois vehnän kaikissa muodoissa, rukiin, ohran sekä sokerin, leivinhiivan, maitotuotteet (paitse ehkä aidot hapanmaitotuoteet)? Kannattaisi myös seurata omega-6:n saantia, jos sitä saa suhteessa omega-3:iin liikaa, se ylläpitää inflammaatiota eli tulehdustilaa kehossa. Eli omega-3:sta lisää? Voi olla että tässä ei ollut mitään uutta, mutta kirjoitan kuitenkin :). Ja minä olen taidan olla vähän kade kalasaaliistanne ja yhteisestä elostanne, perheestä :).

Maahiska kirjoitti...

Mun on nyt syötävä vaihteeksi vehnää/gluteenipitoistía viljoja koska olen menossa jälleen testeihin ja aiemmat lyhyet altistukset eivät ole antaneet kunnon tulosta. Minulla on ollut vehnäallergia, mutta sitäkään ei ole enää pystytty toteamaan verikokeilla...
Olen syönyt monta vuotta jo gluteenitonta mutta olo oli aivan samanlainen. Tämä vuosi on vain pahempi, ainakin kesä kuumineen on ollut todella vaikea.

Kaikenlaisia paastoja olen kokeillut; tietysti paastoaikaan varsinkin - niitähän meillä ortodokseilla riittää! :-D

Ylimääräisiin vitamiini- ym lisiin ei ole varaa. E-Epaa syön jos Anoppi ostaa pakkauksen....

Pellon pientareella kirjoitti...

Sehän se tuossa vilja-asiassa nykyisin on niin surkeata, että ihmisen pitäisi tuhota sisuskalunsa ja terveytensä syömällä víljaa, että saataisiin jotain tulosta testeillä... :( Gluteeniyliherkkyys vain ei näy testeissä välttämättä, eikä sitä lääkärit (vielä) edes tunnista/tunnusta. Ainoa lisä, jota taatusti tarvitaan (ja joka vaikuttaa hyvin moneen sairauteen) on tarpeeksi vahva (väh. 50 mikrog = 2000IU) D-vitamiini, joka sitä paitsi on halpaakin, esim. iherbistä vuoden annos alle 13€ + postikulut. Sitä suosittelen ehdottomasti kaikille. Ei taatusti tekisi pahaa sinullekaan. Jos googletat D-vitamiinista uusia tutkimustuloksia, ymmärrät mitä tarkoitan. http://www.iherb.com/Carlson-Labs-Vitamin-D3-2000-IU-360-Soft-Gels/8743?at=0 Saat muuten, jos olet uusi asiakas, vielä 5$ alennustakin tällä alennuskoodilla, eli ei maksa sitten paljon: IJE789

Maahiska kirjoitti...

Syön osteoporoosin takia kalkki+D isoja annoksia jo.... ;)

mun kolmella lapsella neljästä on diagn. keliakia eli saattaa olla minullakin loppujen lopuksi. Ja nuorimmainenkin syö tällä hetkellä kilpaa vehnää kanssani, koska on myös menossa kokeisiin...

*huoh*

Muuten syömishäiriöisenä ahdistun aivan valtavasti kaikista ravintojutuista...

Pellon pientareella kirjoitti...

Okei, ikävä juttu tuo keliakia. Anteeksi jos tuppauduin ja/tai alkaa ahdistaa, ei ole tarkoitus tietenkään. Minulla itselläni vain kesti tosi kauan oivaltaa, että ongelmani johtuvat vehnästä/gluteenista, koska tutkimuksissa ei mitään "vikaa" tai allergiaa löytynyt. Joten siksi sen usein otan puheeksi.

Maahiska kirjoitti...

:) Aika monilla on paljon ehdotuksia oloni kohentamiseksi.... ;) Mutta uskon itse että vehnä/gluteeni tekee minunkin ongelmani tai ainakin pahentaa niitä. Mutta ensin pitää saada jokin tolkku labrakokeilla. Minulla on havaittu myös suolinukkakatoa ja ohutsuolen tulehduskin koepalassa mutta ei keliakiatyyppistä. Ota siitä sitten selvää........... :/ Ei ole kiva mennä uudestaan kaikkiin kokeisiin, mutta pakko se kai on. On liian kallista välttää vehnää ihan vain oman käsityksensä tähden -KELA korvaa siitä keliakiasta sitten edes sen 21e kuukaudessa.....

Pellon pientareella kirjoitti...

Anteeksi että vielä vaivaan ja jatkan tätä, mutta minun on *omantuntoni* vuoksi pakko sanoa vielä nämä asiat. Ostin juuri kahden lääkärin kirjoittaman kirjan The Gluten Effect. Maailmalla, esim. jenkeissä tunnetaan ja tiedetään laajasti, vaikkei välttämättä valtavirrassa vielä, että on olemassa gluteeniyliherkkyyttä, vaikkei olisikaan keliakiaa. Senkin ainoa hoitomuoto on täysin gluteeniton ruokavalio.

Keliakia on itsessään vain jäävuoren huippu ja sekin jää useimmiten diagnostisoimatta. On asiaa Suomessakin tutkittu, esim. Kuopion yliopistossa. Tässä suomalaisesta tutkimuksesta asiaa: http://www.aka.fi/en-gb/A/Academy-of-Finland/The-Academy/Releases/Gluten-intolerance-in-Finland-has-doubled/

Gluteeniyliherkkyys on yhtä vaarallista kuin keliakia ja aiheuttaa hyvin paljon erilaisia oireita ja pahimmillaan vakavia sairauksia: autoimmuunisairauksia, lapsettomuutta, keskenmenoja, masennusta ja väkivaltaisuutta, ADHD, ADD, autismi, nivelsairaudet, reuma, Sjögrenin syndrooma, diabetes, ärtyneen paksusuolen syndrooma, kilpirauhassairaudet, osteoporoosi, lihavuus, maksatulehdus, fibromyalgia, ihosairaudet- ja oireet, unettomuus, muisti- ja keskittymishäiriöt, krooninen väsymysoireyhtymä, ekseema, migreeni ja päänsäryt, syövät, Aspergerin syndrooma (http://www.wrongplanet.net/postt100901.html)

Gluten Intolerance and Asperger’s
The difficulty in discovering an Asperger’s cure lies, in part, in how many unconventional Asperger’s treatments appear to work for small groups of Aspie children. The same difficulty can be seen in ADHD, autism, and many other conditions.

Take gluten intolerance and food sensitivity treatments as examples. Removing gluten, lactose (milk products), or other food groups from diet improves Asperger’s symptoms in some children. Food sensitivity treatment has been demonstrated as a viable Asperger’s treatment in large scale clinical trials, but enough evidence exists to suggest that—in some Aspies—dietary changes are a possible Asperger’s treatment. LÄHDE: http://autismaspergerssyndrome.suite101.com/article.cfm/hunting_for_an_aspergers_cure

Siksi jos itse on huomannut että vehnä tai gluteeni ei tee hyvää, en sitä todellakaan söisi, se on hengenvaarallsita. Googlettamalla gluten sensitivity tai gluten/wheat intolerance löydät tietoa. Raffinoitu valkoinen vehnä ei muutenkaan ole hyvästä kenellekään, päinvastoin. Jos perheessä on jo monta keliaakikkoa, eikö ole suht helppo itsekin sitten olla gluteenittomalla dietillä (ja erittäin oletettavaa että se keliakia tai gluteeniyliherkkyys todella on, sanoivat testit mitä tahansa). Tai vaikkei olisi "helppoa" tai ihan ilmaista, ei se ole sen arvoista, sairastuttaa itseään vakavasti. Mä olen ollut ilman vehnää viitisen vuotta, eikä siinä ole mitään ongelmaa kun siihen tottuu.

Pyydän vielä anteeksi että jankutan. Tästä ei vain Suomessa juuri puhuta ja kyse on todella vakavasta asiasta. Luulisin että menee muihin lääkkeisiin, lääkärikäynteihin ja sairastamiseen/työkyvyttömyyteen enemmän rahaa kuin se 20€, jonka Kelalta ehkä saa - sitten kun pahimmat vauriot ovat jo ehtineet tapahtua.

Tarkoitus ei ole olla ahdistava tai ylimielinen besserwisser, mutta omatuntoni(!) tosiaan käskee jakaa tätä tietoa, jota itse olen hankkinut ja joka ainakin oman elämäni on aika lailla muuttanut, kun pääsi eroon 30-kohtaisesta "outojen oireiden" listasta. Ja pahintahan on, että keliakia tai gluteeniyliherkkyys voi olla myös täysin oireeton.

http://glutendoctors.blogspot.com/2010/07/negative-lab-tests-for-celiac.html
http://glutendoctors.blogspot.com/
http://wholehealthsource.blogspot.com/2008/12/gluten-sensitivity-celiac-disease-is.html
http://gluten-intolerance-symptoms.com/

No, nyt lopetan. Mutta korostan vielä, että keliakiakokeet ovat ERITTÄIN epäluotettavia eivätkä ne kerro yhtään mitään. Minua raivostuttaa että kymmenet tuhannet ihmiset Suomessakin ja miljoonat länsimaissa kärsivät, sairastuvat ja kuolevat tämän asian vuoksi. Se on niin väärin, kun tietoa jo kerran on. Vielä puuttuu ne täysin luotettavat ja edulliset testit.

Maahiska kirjoitti...

Toisaalta pian 19-vuotias keliaakikkotyttäreni sairastaa edelleen 17 vuoden täysin gluteenittoman elämän jälkeen yhdeksää noista mainitsemistasi oireista....

Olen kyllä perehtynyt asiaan ja tehnyt omat johtopäätökseni.

Maahiska kirjoitti...

Korjaan: kolmeatoista...