keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Huh huh n:o 2

Huomasin juuri, että verokarhu pienensi tulojamme tästä kuusta alkaen 13,10e eli nyt koko perhe pärjää hienosti tuloilla 1644,81e/2 aikuista 2 lasta. Ostakaa siis ihmeessä koruja ja lapasia ja....:D Nyt on tiukka tilanne hamaan tulevaisuuteen asti. Ja kesäloma tulossa! Pojat syövät kotona! Kääk.

Pihalla kasvaa vuohenputkea, horsmaa, nokkosta ja pian myös oikeita kasviksia. Pakastimessa on hiukan vielä marjoja. Itse leipoen leipä on halpaa, mutta Isoveikalle pitää edelleen leipoa erikseen ja toivoa että onnistuu - ettei jauhorahat mene haaskuuseen.

Olo on kuin vienalaisessa sadussa. Nehän alkavat aina "Olipa kerran ukko ja akka. Köyhiä ovat..."

Keksisinkö jonkun kivan kuvan tähän sentään....? Valamossa vesi leikki venheen kyljessä!

16 kommenttia:

Liivia kirjoitti...

Me pärjätään puolet tuosta pienemmällä kuukausi. Kahden kuukausipalkattoman taiteilijan elämä on tälläistä. Ja minusta pärjätään oikein hyvin. Ihminen tarvitsee loppujen lopuksi niin vähän ja aika moni kiva asia on ilmaista.
Köyhyys tekee luovaksi ja laittaa keskittymään olennaiseen, suosittelisin oikeastaan kaikille!

Maahiska kirjoitti...

Olen samaa mieltä ja mielelläni teen voikukista ruokaa, mutta meillä on kaksi kasvavaa poikaa... Ja keliakia sillä joka syö eniten.
Minä pidän köyhyydestä, mutta tänä vuonna kun pitäisi olla "köyhyyden ja syrjäytymisen ehkäisyn vuosi" (???) niin pistääpä ajattelemaan. Mihin tarvitaan ns. "köyhyysrajoja", mitä niistä laskelmista kostuu ja kuka?

Asutteko vuokralla? Me ei pystytä asumaan ,oli siis saatava oma talo että saa elää omalla tavallaan - sepänpajaa ei voi laittaa rivariin (kokeiltu on) ja myytäviä maatiloja ei ole ollut kaupan kuin vasta viime aikoina kohtuulliseen hintaan. Silti otimme pienimmän mahdollisen asuntolainan (myös vesi- ja ilmastointityöt), vain 130.ooo ja kuukausierä siitä on 690e. Vesi ei maksa, sähkö kyllä, polttopuut hiukan maksavat myös.

Emme saa näillä tuloilla ostettua tarpeellisia päivittäisiä lääkkeitämme - ei ole varaa. En pääse hammaslääkäriin. Auto on pakko olla, asumme maaseudulla kaukana kaikesta.

Minäkin suosittelen köyhyyttä kaikille, varsinkin suurituloisille! :)

Minusta on hienoa olla varaton, koska se todella laittaa ajattelemaan, mutta kun teini-ikäinen tarvitsee kenkiä jalkavikansa vuoksi useammat/vuosi eikä meillä ole varaa ostaa kuin yhdet. Ja luistimet ja sukset sitten... ovat olleet naapurilta lainasa jo monta vuotta, rikkinäiset ja huonot... Joskus niin harmittaa poikien puolesta. Mutta onhan meillä höyhentyynyjä millä sotia! Ja paljon rakkautta, paljon iloa ja naurua.

Jan kirjoitti...

Verojärjestelmä ei ole niin tarkka että alle prosenttiosuuden muutoksessa on paljon ihmeteltävää tai tutkittavaa.

Varattomuus ja köyhyys ovat hyvin suhteeellisia asioita. Maailman mittakaavassa me taidamme olla ökypuolella. Samoin tiukkuus: Se että kuukausittain menot eivät ylitä tuloja ei onnistu kaikilta, tuskin minultakaan.

Maahiska kirjoitti...

Mun veroa nostettiin yli 3%. Suomessa elää hyvin ja absoluuttinen köyhyys erotetaankin suhteellisesta köyhyydestä. Samalla kuitenkin tulojen mukaan eläminen Suomessa on tehty ainakin pienyrittäjälle ja taiteilijalle/käsityöläiselle todella vaikeaksi. Kun veronmaksun päivä koittaa on suru puserossa, koska todellisuudessa ne tienatut rahat eivät voi maata odottamassa - lasten on saatava ruokaa... Meillä on se hyvä puoli että on työkyvyttömyyseläke ja työmarkkinatuki (joka vain sen takia ettei kela vieläkään halua päästää minua eläkkeelle). En käsitä kuinka voisi elää pelkästään käsityö- ja taidetuloilla.

Jan kirjoitti...

Ei missään kukaan ole taannut että pienyrittäjänä tai käsityö- ja taidetuloilla (tai millään muullakaan mielivaltaisella elinkeinolla) pitäisi olla mahdollista elättää itsensä saatika perheen tai saavuttaa jonkun tietyn elintason.

Maahiska kirjoitti...

Ei olekaan taattu vaan se on esim. Kelan oletus, kuten minullekin on kerrottu. Käsityöläisyrittäjän tuntipalkka on Suomessa 5e, ja kansa valittaa silti että Ompas Kalliita Nämä Suomalaiset Käsityöt Puolasta Saa Halvemmalla :-D

Maahiska kirjoitti...

Oho, huomasin juuri kollegan laskelmista että se on 2e/tunti ainakin neulakinnasta tehdessä... neulakinnasparia teen n. 24-30 tuntia riippuen kirjailuista tai nauhoista. Siihen päälle materiaalit ja verot.... Kuka ostaa? Myyn niitä halvemmalla - todellista hintaa en voi edes pyytää.

Jan kirjoitti...

Kela ja systeemi olettanee että yrittäjä elättää itsensä yrittämällä. Sen takia kannattaa huolehtia että Kelan näkökulmasta ei ole yrittäjä, jos siitä ei elantoa irtoa. Yrittäjyyteen liittyy riskejä, taloudellisten lisäksi sosialiturvassa.

Jan kirjoitti...

Tätä kutsutaan kannattamattomaksi liiketoiminnaksi. Voittoa tavoittelevat yritykset lopettavat tällaiset oitis. Jos muista syistä näitä haluaa jatkaa kannattaa enemmän puhua harrastuksesta joka maksaa itsensä tai hyväntekeväisyydestä.

Maahiska kirjoitti...

Niin, me ollaankin onneksi vain otiminimellä ja alle ALV-tason vieläpä niin ei tarvitse maksaa mitään ylimääräisiä. Kunhan verot hoidetaan. Mutta silti tuntuu hullulta että käsityöllä ei elä, vaikka se on oikeaa työtä( elää toki mutta vain toisen palveluksessa liukuhihnalla tai kuukausipalkkalaisena jossain isossa paikassa tai jos sukunimi ois vaikka kivasti ratia tms.....)

Kun pääsen eläkkeelle jonakin päivänä saan tienata enemmän kuin nyt - jännää eikö vain? Mutta voiko se olla edes mahdollista? päivässä ei luultavasti ole enempää tunteja silloinkaan? Nyt teen harrastuksena että saisin edes jotakin...

Maahiska kirjoitti...

Se onkin harrastus vaikka teen sitä kokopäiväisesti. Ja saan siitä n. 20-30e kuussa lisää ruokaa varten. se on pieni summa. Lisäksi lahjoitan paljon töitäni pois ja pidän hinnat todella pieninä että saan tavaraa eteenpäin - iloksihan ne on tehty. Ja ilo on se joka kannattelee.

Liivia kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Maahiska kirjoitti...

Hienoa että pärjäätte noin pienellä :) meillä auto syö leijonanosan tuloista ja se on pakko olla kuitenkin. Meille on tärkeintä saada asumiskulut maksettua, koska talo ja tontti täytyy saada pitää, siitä on meidän koko elämäntapamme ja tulevaisuutemme kiinni. Muu on sen jälkeen bonusta... Mutta ihmettelen eikö teillä ole mitään tukia - omistusasuntoonkin saa asumistukea, varsinkin noin pienillä tuloilla. Veronne maksatte kuitenkin niin olette oikeutettuja saamaan jotain takaisinkin.

Meillä bussi edestakaisin kylille maksaisi pahimmillaan yli kympin yhdeltä hengeltä ja pysäkki on kahden kilometrin päässä. Enkä minä aina pysty kävelemään edes postilaatikolle :/

Köyhyysrajoista puhuminen on omituista,se vaikuttaa olevan vain varakkaampien sosiaalisesti hyväksyttävää puuhastelua... Ja se että 16-vuotiaan keliaakikon lasketaan syövän vähemmän kuin nuoremman - tuki putoaa silloin yli 60 euroa mutta tuotteiden hinta jatkaa vain nousuaan. Näitä ihmettelen silloin kun hallitus tai joku muu hienompi taho touhuaa jonkun hienon teeman kimpussa...

Meillä ei onneksi käytetä maitoa! :-D

Meille ruoka on muuten toissijaista, mutta tuo teini..... en tajua kuinka suuri nälkä voi ihmisellä olla!

Jan kirjoitti...

"Virallisia" köyhyysrajoja ei taida olla olemassakaan. Ne mitkä on taitavat olla keinoja yrittää havainnollistaa ja vaikuttaa köyhyyteen. Oikeansuuntaisia, mutta tietenkin täysin riittämättömiä, jos eivät saa riittävää poliittista tukea.

Minkä tahansa täysipäiväisyyden olisin hyvin varovainen ilmaisemaan systeemin suuntaan, semmoisesta rokotetaan äkkiä päivärahat pois.

Jos haluatte kunnon vertailukohdan suomalaisesta köyhyydestä suosittelen Ilmari Kiannon Punaista viivaa noin sadan vuoden takaa.

Liivia kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Maahiska kirjoitti...

Tässä puhutaankin suhteellisesta eikä absoluuttisesta köyhyydestä. Punainen viiva on kyllä luettu. Virallinen ökyhyysraja on olemassa, googletapa vaikka. ("EU.n virallinen köyhyysraja yksin asuvan henkilön kohdalla on 150€/kk (5€ per päivä) toimeentulotuen yläpuolella." ja "Suomalainen toimeentulotuki on tänä vuonna 150 euroa kuukaudessa pienempi kuin EU:n virallinen köyhyysraja")

Työkkärissä ja kelalla tiedetään kyllä että pystyn tekemään käsityötä vaikka koko päivän kunhan saan olla sohvalla puolimakaavassa asennossa... ja tiedetään myös ettei sillä voi täällä tienata elantoaan. Ei ole vielä ehdotettu sillä työlistymistä eikä otettu rahojakaan pois sen perusteella.

Tämä riittäköön nyt tästä aiheesta Jan; en jaksa negatiivisuutta ja pessimististä keskustelua enää.