keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Tallinna 5. Arka aihe eli vessat ja niiden vaikeus

Koska olen vessavammainen eli invavessojen käyttäjä, niin matkanteko ei ollut senkään vuoksi yksinkertainen juttu.

Suomessahan invavessoille on olemassa jonkinlaiset säännökset jopa. Silti terve järki on useissa vessoissa unohdettu kokonaan. Kaikilla käyttäjillä ei ole avustajaa mukana eli altaat ja vessapaperit on asennettu tolkuttoman kauas pytystä, bideesuihkusta puhumattakaan. Käyttö pytyltä käsin saattaa olla mahdotonta jos on kiire eikä ole tajunnut tai ehtinyt alustella toimenpidettä ennen istahtamista. Invavessassa asiakas ei ole kuningas vaikka tilaa olisi ruhtinaallisesti. Usein siellä on paperit loppu tai ovet rikki tai lukossa - viimeisiä perustellaan mm. sillä että muutkin kuin vammaiset käyttää niitä eli niitä ei kannata pitää kunnossa (?) koska silloin ne houkuttelevat vähemmän ilkivallantekijöitä. Juu.

Paras invavessa ikinä on eräällä huoltoasemalla Keski-Suomessa: sieltä on esteetön näkymä pytyltä ravintolasaliin, kun joku astuu vessaan ylipäätään ja avaa oven niin pytyltä näkyy baaritiskille. Siis sinne missä ihmiset ryystävät kolajuomiaan baarijakkaroillaan istuen. Ei mitään väliseiniä eikä yksityisyyttä. Pytty on asennettu nimittäin naistenvessan käsienpesupaikan eteen. Siinä kun on sopivasti tilaa, ja onpa muuten bideesuihkukin. Ja tilaa avustajalle.

Vikingillä oli ihan kiva invavessa (oma lukunsa on invavessaan menossa kehtaaminen kun ei näytä invalidilta eikä käytä pyörätuolia - päästän aina selvemmin vammaiset edelle. Joskus joku katsoo pahasti ja tekisi mieleni huikata että "hei, haluatko että heiluttelen avannepussia sun nenäsi edessä että uskot" - vaikkei minulla nyt ihan sellaista olekaan mutta mieleni tekisi kyllä sanoa!) ja sille annan iloisesti hyvät pisteet. Mutta sitten.. olin jo edeltä lukenut netistä että Tallinnassa on vaikea löytää hyviä vessoja joten olin tiennyt varautua - ja suomalainen bideesuihkukulttuuri tuntuu olevan ihanuudessaan muutenkin aika eksoottista (jopa joillekin suomalaisille nettikeskusteluista päätellen!).

Olde Toilet. Olde Hansan naistenvessa oli siivoton, liekö siellä pissitty seisten. Nätti se oli kyllä.

Toilet Estlander for men. Aika pähee ja siisti.

Historiallisen museon vessat oli kivat ja siistit, jopa hilpeät - niissä alkoi kuulua ämyreistä luentaa, kattoon printatut nimet luettiin lempeällä syvällä miehenäänellä istunnon aikana kertaalleen. Kahviloissa oli siistejä mukavia pikku vessoja, mutta altaita puuttui kopeista tietysti monessa paikassa - Kalevilla oli allaskin. Toompealla Bogapottin kahvilassa oli kiva ja siisti vessa myös huvittavine pikku yksityiskohtineen, ja allaskin oli!

En kokeillut pyrkiä vanhan kaupungin hotelleihin vaikka olisi ehkä pitänyt? Minulla oli eestinkielinen lappu mukana jossa selitin asian laidan hienosti ja kauniin sanakäääntein mutta päätin pärjätä ilman (tyhmä minä). Ravintoloissa ei ollut alapesusuihkuja, eikä majapaikassamme (niin ihana kuin Kodu olikin, joskin vanha kunnon vesipullopesu toimi jonkin aikaa) eikä hotellien huonekuvista päätellen olisi ollut niissäkään (kertokaa jos tiedätte paremmin?) eli kuinka ihmeessä naiset kautta aikain ovat pärjäneet vaikeiden vaivojensa kanssa?

Pakko pärjätä ja pärjätään, ja ansaitaan näkymättömät urhoollisuusmitalit - ja kuollaan pois, kun oikein koville ottaa. Vanhennutaan ennen aikojaan ja saadaan syöpä. Niin se menee. Kaikilla maailman pakolaisleireillä ja slummeissa asuu kasapäin naisia joilla on sama sairaus kuin minulla ja minä romutuin neljässä päivässä niin, että pohdin tässä odotanko maanantaihin jolloin minulla on muutenkin lääkäri vai menenkö päivystykseen. Kunnia urheille naisille!

Suomeen tultuamme siis pimahdin kun ABC:n huoltoaseman invavessassa ei ollutkaan bideesuihkua ja annoin tulta ja tulikiveä tihkuvan palautteeni. Siitäs saitte!

Minu Tallinn oli ka mõned wc:t.... Haiguse jaoks see oligi väga tähtis aga üle keeruline jutt. Kuidas naised elavad nende elu ilma hea hügieenita? Aga palju kohvikuid leidsin kena toiletiga, suur tänu neile kes oli need hästi läbimõeldud!

Ei kommentteja: